Možnosti runové praxe

Runy jsou jedny z nejmocnějších a zároveň nejúčinnějších magických nástrojů/prostředků. Pomocí run lze dosáhnout v podstatě čehokoliv. Praxe s runami není závislá na studiu, stačí pouze “vědět” co která runa znamená, jakou má energii a moc a pak začít experimentovat. Každému vyhovuje jiný způsob praxe, nebojte se být kreativní.

Galdr

o tom jsme mluvili už minule. Je to magické runové „mantrování“, které je vibračním ztělesněním určité runy (nebo můžeme galdrovat i Odinovy heiti, apod.). Je to velmi silná technika, která může být použita při nejrůznějších magických úkonech. Runy můžeme něžně zpívat, nebo také křičet. Doporučuji experimentovat i s formou zpěvu (např. hrdelní zpěvy, různé výšky tónů, atd.). Dají se kombinovat i runové samohlásky a souhlásky (více např.v knize Rune Songs).

Stadhy

Runový tanec, runové pozice těla – Stadhy neboli runové pozice těla přispívají k prohloubení napojení se na jednotlivé runy a jejich magickou sílu. Když spojíme jednotlivé pozice do plynulé návaznosti, můžeme tomu říkat runová joga či runový tanec. Opět doporučuji zkoušet a vynalézat i své pozice a kompozice.

Runové pozice prstů

Stejně jako máme pozice těla, tak můžeme praktikovat runové pozice prstů. Tohle se hodí třeba v případě, když jste někde mezi lidmi a chcete nenápadně třeba podpořit svou sílu, nebo je vám něco nepříjemné a pomocí run si zajistit ochranu apod.

Bindruny

jsou to složené runy. Například dvě a více run zakreslených do sebe, přičemž vzniká zvláštní obrazec, ze kterého nemusí být patrné, které všechny runy obsahuje. Tyto vázané runy vytváří magické spojení a obzvláště vhodné je použití například na talismany. Dále se pak používají vázané runy při magických operacích, rituálech, atd. Např. tříhlavý thurs – při kletbách. (Více o tom budeme hovořit a zkoušet to později).

Např: “Dreprún” sloužící k zabití dobytka nepřátel

Pro práci s bindrunami doporučujeme prostudovat islandský grimoár Galdrabok nebo tzv. Huldský manuscript. Obé lze dohledat na internetu.

Runové léčení

V případě potřeby lze runy přikládat na různé části těla, nebo je na tělo nakreslit. Každá runa je dobrá na jiné potíže, nebo lze použít univerzálně léčivou runu Uruz. Další způsob, jak lze používat medicínu run, v případě, že se necítíte dobře a máte pocit, že vám něco chybí, nemůžete se doléčit nebo máte depky, je ten, že si vytáhnete jednu runu, na kterou se nebudete dívat a dáte si ji někam k sobě, třeba do kapsy, nebo večer pod polštář. Po několika hodinách, nebo až další den, si runu prohlédněte a zkuste ji prostudovat a zjistit, co vám měla dodat. Runové léčení používejte s mírou a opravdu jen v případě disharmonie. Můžete taky zkusit třeba upéct runové sušenky, runový chléb, atd.. (Více o léčení viz třeba kniha od Valerie Wright – Seidhr Sprehhan: The Sayings of Seidhr).

Gravyr

Runy lze také použít k magickému ovlivnění určitých předmětů. Vhodně zvolené runy ryté ve astrologicky vhodném čase mají velkou moc. Vikingové takto značili své lodě, štíty, zbraně (viz titulní obrázek).

Zdroje:
THORSSON, Edred. Runy v praxi: futhark: amulety, věštění, cvičení, rituály. Překlad Veronika Glogarová. Vydání první. Olomouc: Fontána, [2016], ©2016. 207 stran. ISBN 978-80-7336-835-7.
WARNECK, Igor. Runy: praktická kniha: uvedení do světa run. Olomouc: Fontána, 2004. 209 s. ISBN 80-7336-176-0.
Staroislandské ságy. Překlad Ladislav Heger. První vydání. Praha: Garamond, 2015. 636 stran. ISBN 978-80-7407-284-0.
KADEČKOVÁ, Helena, ed. Edda. Překlad Ladislav Heger. V této úpravě vyd. 1. Praha: Argo, 2004. 491 s. ISBN 80-7203-533-9.
Obrázky: archiv Lóže u Z.·.S.·., pixabay, commons.wikimedia.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *