Tarot jako nástroj ceremonie

Tarot nabízí i jiné možnosti práce, než jen výklad. Jelikož je tarot odrazem univerza a nositelem archetypů, lze jej využít jako nástroj ke zkvalitnění vlastních schopností, pomoci si z nemocí apod. Můžeme si např. vybrat určitou kartu jako inspiraci a afirmovat si její kvality, nebo mohou vhodné karty zastupovat konkrétní síly během rituálů apod.

Kanadský okultista a autor mnoha knih s touto tématikou, Donald Tyson, vytvořil jednoduchý systém, jak použít zmíněných vlastností tarotu ke zdokonalení sebe sama, ale i k pomoci druhým. Jedná se o vytvoření chrámu, ve kterém člověk může posílit oblasti, ve kterých se mu nedostává, vyladit určité disharmonie apod.

Příprava

Karetní balíček si rozdělíme na:

  • trumfy (z těch oddělit 12 karet zvířetníku)
  • 4 esa
  • kartu která symbolizuje osobu, které se rozložení týká (karta, se kterou se osoba ztotožňuje, nebo která je mu inspirací)
  • 1-3 karty z balíčku, které symbolizují cíl, kterého chce operatér dosáhnout

Vymezíme si prostor, kde budeme karty rozkládat a vytvoříme chrám. Do prostřed vložíme kartu, která symbolizuje osobu (mě). Kolem ní rozložíme 4 esa jako zástupce čtyř živlů. Jako třetí, vnější kruh, vyskládáme 12 trumfů zastupující zvířetník (zbytek trumfů zastupujících planety můžeme přiřadit náležejícím znamením).

Z balíčku vybereme 1-3 karty, které podpoří záměr. Tyto tři karty vyskládám do pyramidy nad vnější kruh.

Ceremonie

V momentě, kdy máme všechny karty vyskládané do obrazce, zaujměte meditační pozici buď před kruhem a představte si, že vy sami sedíte uprostřed kruhu, respektive uprostřed chrámu, který je tvořen čtyřmi živly a 12-ti znameními zvířetníku. Pokud máte dostatek prostoru, rozložte karty kolem sebe a zaujměte meditační pozici přímo uprostřed.

  • Představte si, že se nad vámi vznášejí karty, které jste si zvolili jako cíl/posilu vašich schopností.
  • Vizualizujte, jak vás živly a znamení kolem obklopují a chrání, z karet nad vámi do vás proudí síla vůle.
  • Snažte se procítit, nasát sílu archetypů a vnímejte, jak se ve vás tato síla ukládá.
  • Setrvejte ve vizualizaci a meditaci dostatečně dlouho. Vnímejte klenbu univerza, která tvoří všude kolem vás posvátný chrám a vy nasáváte všemi póry těla vizi dosaženého záměru.
  • Kartu, která symbolizovala operatéra (nebo osobu, které se má pomoci), si po ukončení ceremonie můžete vystavit na viditelné místo, aby jste si výsledek svého záměru připomínali.

Zdroj:
TYSON, Donald. Věštění pro začátečníky: vidět znamená věřit. Vyd. 1. Praha: Beta, 2004. 270 s. ISBN 80-7306-147-3.
Obrázek: Pixabay, archiv Lóže u Z.·.S.·.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *