Tabulka k výpočtu množství vody 15 °C teplé, které je nutno přidati ke 100 litrům koncentrovaného lihu o teplotě 15 °C, aby se obdržela lihovina požadované nižší koncentrace.

Příklad
Alkohol 80 % máme zřediti na 40 %. V levém krajním sloupci vyhledáme požadovanou stupňovitost, což jest v našem případě 40 %, dále v horním řádku vyhledáme výchozí stupňovitost (80 %) alkoholu, který budeme ředit, a na průsečíku příslušného řádku a sloupce čteme, že ke 100 litrům lihu stupňovitosti 80 % je nutno přidati 104 litry vody, abychom dosáhli stupňovitost 40 %.
Z toho pak vyplývá, že budeme-li mít jeden litr lihu 80 %, musíme přidat 1,04 litry (1 040 ml) vody abychom dosáhli požadovanou stupňovitost 40 %. To znamená, že k 0,5 litru lihu (500 ml) přidáme 520 ml vody.
V této tabulce je již zohledněna objemová kontrakce (lihová směs se na objemu poněkud stáhne).
Pro maceraci (vyluhování) bylin pro výrobu likérů se doporučuje síla lihu 60 %, pro výrobu různých léčivých elixírů 80 %. Následně pak provedeme konečné zředění třeba na 40 %.
Jestliže budeme do hotového výrobku ještě přidávati cukr (výhradně krystalový), musíme si uvědomit, že 1 kg krystalového cukru zvýši objem kapaliny o 0,6 litru (600 ml), což znamená jakoby jsme přidali ještě 600 ml vody.
Příklad 2
Z 1L 70% alkoholu vyrobíme 20% přidáním 2,53 L tekutiny! = pokud máme 2,53L vody (tekutiny), tak přidáním 1L 70% alkoholu vyrobíme 3,53L 20% likéru!
= máme-li 5L tekutiny (např. vymačkané šťavy), tak přidáním 1,97 L 70% alkoholu vyrobíme +/- 7L 20% likéru!
Použití trojčlenky:
2,53L…….1l (70%)
5,0L………x
—————————————–
1 x 5/2,53 = 1,97L výsledný objem po filtrací/2,53
20% likér = objem/2,53
15% likér = objem/3,69
Důležité upozornění:
hodnoty v tabulce jsou vypočítány pro teplotu použitých kapalin 15 °C, což neodpovídá současné normě která předepisuje 20 °C.
ONLINE VÝPOČET: http://61227.w27.wedos.ws/vypocet/vypocet.html
Zdroje:
http://www.tech-info.cz/koncentrace-alkoholu.html
Obrázky: archiv Lóže u Z.·.S.·. a Pixabay