Faustova promluva k žáku magického umění

Kdo z žáků chce se zabývati těmi duchy, musí především pečlivě zkoumati, může-li míti z toho užitek, neboť jinak bude jeho námaha zcela zbytečná. Proto voláš-li ducha, musíš vždy věděti, co od něho žádáš, neboť duchové nejsou stejní. Žádáš-li ku příkladu peníze, buďto z nějakého pokladu nebo i jinak, můžeš volati ACIELE na křižovatce ne na známých a navštěvovaných místech. Požaduješ-li ale umění vědy nebo něčeho jiného, musíš evokovati ducha, který ovládá žádané. Přitom měj na paměti, že ducha nevyvoláš
nejsi-li dostatečně obeznámen se Svatým Písmem, je nutno, abys skoumal svojí přirozenost, je-li ti duch přízniv, zda jsi navštěvoval pilně chrám a zda jsi chodil k sv. přijímání a učinil-li jsi to v předchozích dnech, žil-li jsi cudně a bez styků se ženami, jsi-li tělesně čist a v čistém oděvu, jakož i tichý, mlčenlivý a na nenavštěvovaném místě, připravil-li jsi vše potřebné, naučil-li jsi se exorcismu a vyznáš-li se dobře ve čtení a psaní magických znaků a charakterů.

Když jsi toto vše zjistil a nalezl bez závad, bude míti tvoje přání úspěch beze všech pochyb. Věz, že je nutno každého ducha napoprvé evokovati na křižovatce. Musím se také zmíniti, čeho si musí magik při kterékoliv operaci povšimnouti a před čím se musí míti na pozoru. Všimni si pečlivě, jakým způsobem duch přichází, zda se zjevuje hrubě nebo snad zastrašujícím způsobem, je-li proti tvému vyvolání, musí býti evokatér pevného srdce, aby dalším zaklínáním změnil duchovu náladu; kterým zaklínáním, řeknu později.
Přichází-li ale duch tiše, musíš se míti na pozoru, aby tě nepodvedl; je sice dobře, když přicházejí duchové tiše, není ale radno, aby byli úplně tiší. Můj Mefistofeles, když přichází hrubě, není dobře ovladatelný pro svoji hrubou a ošklivou povahu i zjev. Jinak lze s ním dobře mluviti a pohnouti ho k tomu, co od něho žádáme. BARBIEL ale přichází tiše a podvádí evokatéra, když je zcela tichý, takže musí býti přinucen dalším zaklínáním, aby sloužil svými schopnostmi. Musím po pravdě potvrditi, že je možno nejlépe vyjíti s duchem MARBUELEM, ačkoliv z počátku velmi špatně mluví. Ukáže správně skryté poklady, i když je nemůže vždy opatřiti. Bez jeho služeb nelze magikovi nic vykonati správně, i když se jedná o věc, kterou známe, i když víme, kde má co hledati. Pravím jen tolik, že bez MARBUELE nelze objeviti žádného tajemství, jeho rada, týká-li se říše minerální jakož i zpracování minerálů, je vždy prvotřídní. Je ovšem nutno správně ho evokovati, což není tak těžké, jako ku příkladu u ACIELE.
ACIEL je velmi chytrý duch a vládce. Kdo není kompromitován, ať volá ACIELE, který vás může dovésti do širého světa. Kdo ho správně evokuje, je na zemi šťastným člověkem, kdo to neumí, musí se tomu naučiti z mých předpisů. Je především velice lstivý, který mluví jen tehdy, je-li k tomu donucen. Jeho znak musí býti včas bičován, neboť kdybychom toho opominuli, utrpěli bychom škodu jeho záludnostmi.
Přichází většinou neviditelný, takže je možno poznati jej pouze z jeho stínu. Nemáš-li důkladného a pevného kruhu, pomni, že musíš zemříti, i kdybys byl opatřen dobrými pantakly a znaky. Přijde-li s velikým hlomozem obludného zjevu či jako veliký červený býk, musíš sebrati všecku odvahu, aby tě nezmýlil a nezničil. Pronášej svoje evokační formulky obezřetně dále a potom uzříš, jak se proměňuje v psa. Nevěř mu ještě, neb není na něm nic k laskání. Domníváš-li se, že je ti nakloněn, pak tě jistě podvede. Proto mu musíš vyjíti vždy vstříc s jeho zaklínací pečetí a zajmouti ho, jak ti později ukážu.

Kdo se chce duchům oddati, před čímž každého chraň Bůh, neučiní tak proto, aby mohl uctívati bůžky, nýbrž proto, aby něco vyzískal. Chceš-li učiniti v tomto případě správný prvý krok, musíš zavolati nejdříve MEFISTOFELA, ducha veškerého tajemného umění, od kterého se toho mnoho dovíš. Neuzavírá rád pakty, naopak, Když chce člověk uzavřít s ním pakt, poctivě varuje, aby si člověk uvědomil, čeho se odvažuje a čeho se zříká. Je-li varování zbytečné, uzavře pakt, který se vztahuje na veškerá umění, ať jsou jakéhokoliv druhu. Na tomto duchu možno mnoho vyzískati, ale jedině pomocí magického umění.
Co se týče BARBIELE, nemůže mnoho přinésti, než to, co bylo někým ukradeno, což opatří zpět, po případě i se zlodějem. MARBUEL může již něco dáti, taktéž prozradí skrytý majetek. Avšak u všech je nutno býti opatrným a vše předvídati, abychom neutrpěli škodu. Proto milý žíku a následovníče, buď opatrný a uvaž, že jsem tě varoval.
Dr. Johannes Faust
V Pasově, r. 1505

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *