Drebbel, Cornelius (1572-1633)

Holandský alchymista a vynálezce. Také on prošel rudolfinskou Prahou. Zařadil jsem ho do této práce pro souvislost s alchymistou Sendivojem. Drebbel v roce 1620 sestrojil první ponorku, kterou předvedl před anglickým králem Jakubem I.

Vynálezů je na jeho kontě daleko více, ale ponorka nás zajímá nejvíc. Drebbel mezi roky 1620 a 1624 sestrojil nejméně dvě ponorky. Vynález vzbudil nadšení. Podle všeho fungoval. Nevíme, jak dlouho se podmořské plavidlo dokázalo pohybovat pod hladinou, ale víme jednu věc: Něco bylo k takové cestě potřeba, a to byl kyslík. Přesněji, nějaké zařízení, jež by kyslík konzervovalo nebo dokonce generovalo. To by znamenalo, že v té době by nejen existovala znalost existence kyslíku, ale schopnost jej konzervovat či vyrobit.

Vyskytly se úvahy, že Drebbel věděl o existenci kyslíku od Sendivoje. Ti dva se potkat mohli. Byli ve stejnou dobu na stejných místech a měli hodně společných známých. Potvrzeno to však není. Je tedy možné, že polský alchymista to byl tedy ve skutečnosti, kdo kyslík objevil? To se asi nedozvíme. Nevíme navíc, jak dlouho cesta Drebbelovou ponorkou pod vodou skutečně trvala. Písemných dokumentů se bohužel dochovalo velmi málo. Britské námořnictvo považovalo ponorku za drahou nepraktickou hračku a ztratilo zájem, své mohla sehrát i smrt Jakuba I. v roce 1625. Navíc je tu ještě otázka kysličníku uhličitého. Ten vydechujeme, ale jeho přílišné množství v místnosti je pro dýchání značně nepraktické, dostane-li se podíl nad kritickou mez, začneme se dusit. Jak ho Drebbel dokázal eliminovat, pokud nějak? Ani to nevíme, a bohužel se už velmi pravděpodobně nedozvíme. Bude to spadat mezi příběhy vědy s věčným otazníkem.

Zdroj:
https://www.mezinami.cz/alchymie-v-dobe-cisare-rudolfa-ii-cast-treti/
Obrázky: Wikipedia, archiv Lóže u Z.·.S.·.