Výroba amuletu Vegvisir

VEGVISIR
“Pokud je tento znak nošen, neztratí člověk svou cestu v bouři nebo ve špatném počasí, i když je cesta neznámá.” (Huld Manuscript)
Vegvisir pomáhá také nalézt správnou cestu, pokud je člověk ztracen nebo cestuje do neznáma.
Pro správné fungování amuletu musí být obřadně vyroben a nošen u sebe.

MATERIÁL
– kus čistého nepoužitého pergamenu (dle požadované velkosti amuletu)
– černý voděodolný linkovač (Centropen 2631)
– kružítko, pravítko
– obyčejná tužka (HB)
– tekutý fluidický kondenzátor + štetec
– jehla + trocha alkoholu (např. Alpa)

VÝROBA
1. Nachystá se potřebný kus pergamenu, zastřihne se nůžkami do potřebného tvaru a velikosti.
2. Pergamen a linkovač se posvětí (posvětit se mohou, ale nemusí i ostatní pomůcky pro kreslení, tj. kružítko-tužka-pravítko apod.):

SVĚCENÍ POMŮCEK
Ég, afkomandi guðanna, framleiðir þetta Vegvisir. Ég kalla Odin, faðir almáttunnar, sá sem breytir formi öflugasti Galdrasins. Fylltu þessum hlutum með töfrumorku. Ég kalla Frey, dóttir Njordar, prestdómur guðanna, öflugasta Seidasins. Fylltu þessum hlutum með töfrumorku. Þakka þér fyrir. Láttu töfruna bæði Gald og Seid halda hendi minni.”
“Já, potomek Bohů, vyrábím tento Vegvisir. Volám Odina, Otce veškerenstva, toho jenž mění podobu, nejmocnějšího z Galdrů. Naplň tyto předměty magickou silou. Volám Freyu, dceru Njorda, kněžku bohů, nejmocnější z Seidů. Naplň tyto předměty magickou silou. Děkuji vám. Ať magie Gald i Seid vede mou ruku.”

3. Po vysvěcení se započne s kreslením magického znaku na pergamen z lícové strany. Rub možno nechat čistý, nebo nakreslit osobní znak majitele, jména Bohů apod.
4. Po dokončení kresby se očistí jehla v Alpě, píchne se do prstu a svou krví se potřísní Vegvisir (stačí jedna kapka) z lícové strany. Přitom se říká:
“Svou krví k sobě poutám tento Vegvisir.”
5. Po dokončení se amulet z obou stran natře fluidickým kondenzátorem a posvětí se:

SVĚCENÍ HOTOVÉHO TALISMANU
“Ég kalla Meili, sonur allt-faðir Odin og land Jörd, bróðir Þórs, verndari allra ferðamanna. Láttu einhvern af krafti þínu koma inn í þetta töfrandi efni, og sá sem klæðist því mun alltaf og alls staðar finna rétta leiðina. Þakka þér fyrir.”
“Volám Meili, syna Všeotce Odinova a Země Jord, bratra Thorova, ochránce všech cestovatelů. Nechť část tvé moci vstoupí do tohoto magického talismanu a tomu, kdo ho nosí pomůže vždy a všude nalézt správnou cestu. Děkuji ti.”

6. Vegvisir je hotov a připraven k užívání. Jeho síla moc roste čím častěji je užíván. Pokud třeba, je možno ho “posvětit” vícekrát.

Lícová strána Vegvisiru je daná manuscriptem
Rubová strana je ponechána tvůrčímu duchu majitele

Zdroje:
The Galdrabók (islandský grimoár z roku cca 1600)
The Huld Manuscript – kniha islandský magických znaků, kterou sestavil ze starších rukopisů roku 1847 Geir Vigfússyni á Akureyri; k nahlédnutí zde: https://handrit.is/en/manuscript/imaging/is/IB04-0383#page/26v++(56+of+68)/mode/2up
Islandské magické signatury: https://en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_magical_staves
Foto: archiv LUZS a Wikipedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *