Megalitická slunovratová linie a kaple sv. Jana Nepomuckého

Planderská kaple nedaleko Jihlavy má skrývat několik tajemství. Upozorňuje na to před blížícím se zimním slunovratem (21. prosince) jihlavský badatel Tomáš Golský.

Linie zimního slunovratu vedená přes kapli v Plandrech není náhodná, tvrdí badatel Golský z Jihlavy (Jihlavské listy, 15.12.2017, autor: Petr Klukan)
„Gotická Jihlava byla, podobně jako většina tehdejších královských měst Evropy, stavěna dle principů posvátné geometrii,” říká jihlavský badatel Tomáš Golský.
Posvátnou geometrií lze chápat jako soubor tajných poselství dávných architektů, založených mimo jiné na náboženství, matematice či astronomii, „jedno z těchto zapomenutých tajemství se mi podařilo odhalit,” tvrdí Golský.
A před blížícím se zimním slunovratem (21. prosince) upozorňuje na další zajímavé skutečnosti. Ty se tentokrát váží ke kapli sv. Jana Nepomuckého v Plandrech nedaleko Jihlavy.
„Sv. Jan Nepomucký, zpovědník manželky krále Václava IV., byl díky své mučednické smrti při odmítnutí vyzradit zpovědní tajemství, často označován jako strážce tajemství,” vysvětluje. Planderská kaple jich má skrývat hned několik.

„Pokud propojíme toto místo linií s jihlavskými kamennými řadami (soubor orientovaných kamenných řad nedaleko Kosova u Jihlavy), zjistíme, že v Jihlavě tato linie protíná přesně střed tzv. Kardinální kvadratury (dva rovnoramenné trojúhelníky, tvořené 3 nejstaršími jihlavskými kostely a bývalou elitní nacistickou internátní školou). Sklon této linie pak není náhodný a přísluší tzv. zimní slunovratové linii,”doplňuje Golský.
Z hlediska astronomie to znamená, že v době zimního slunovratu, při pohledu od kaple, vychází Slunce přesně nad kamennými řadami, a opačně pak v době zimního slunovratu zapadá za kaplí v Plandrech.
V severozápadní stěně kaple je pod oknem umístěn  náhrobek baronky Aloisie ze Schirndingu. Náhrobek tvoří stojící děvčátko vztahující ruce k sedící ženě, k níž zezadu přistupuje okřídlený Thanatos s pohasínající pochodní.
„Dle řeckých legend je Thanatos andělem smrti, který žije tam, kde zapadá Slunce u své matky Noci, a Slunce o letním slunovratu zapadá přesně za jeho křídly. Zvěstuje tak nejenom barončinu smrt, ale i slunovratovou linii,” dodává Golský.

Planderská kaple skrývá dle badatele další tajemství. Výše popsaná orientovaná linie, protažená svým severozápadním směrem dál, přes planderskou kapli, protne archeology odhalený neolitický kultovní areál Kounovských kamenných řad na Lounsku.
„To nemůže být náhoda, osídlení jihlavska musí být mnohem starší, než si myslíme,” říká Golský jednoznačně.
Nemá to však být posledním tajemstvím kaple. „Zeď areálu je vystavena ve tvaru hexagramu a jednotlivé jeho vrcholy jsou zakončeny kapličkami ve tvaru 5 pěticípých hvězd. To odkazuje nejenom na kult sv. Jana Nepomucké-ho,” tvrdí badatel a pokračuje.
„Pokud se na symboliku obvodové zdi ve tvaru hexagramu podívá astrolog, zjistí, že nejen střed hexagramu se nachází přesně ve středu kaple, ale i tzv. živlové trigony. Stavitel kaple a žák Santiniho, Donát Morazzi, při stavbě nevyužil Nepomuckého posvátné číslo 5, ale 6 (hexagram}. Mohl tím odkazovat na slunovratovou linii, na níž je kaple postavena, tedy na 6 měsíců mezi jednotlivými slunovraty? Pokud hexagram ještě více rozkreslíme, získáme 12 trojúhelníků. Může to být odkaz na 12 lunárních fází během roku?
Učitel Morazziho, Santini, v Nepomuckého chrámu na Zelené hoře využil v architektuře čísla 5 (pentagram). Pokud Santiniho pentagram promítneme do 5 kapliček v obvodové zdi, objevíme zednářskou symboliku kružidla a úhelnice.”

Protáhneme-li rameno kružidla mezi 3 a 5 kapličkou, získáme orientovanou úsečku, která ve svém severozápadním směru ústí přímo do Santiniho chrámu na Zelené hoře.
Podporuje to nedávno zveřejněnou hypotézu, že řada Santiniho chrámů je navzájem propojena sítí linií,” míní badatel. „Je v tom určitý úmysl, co tím sledovali, ale přesně zřejmé to není.”
Jak dodává, podobných tajuplných zajímavostí je v Jihlavě a okolí mnoho. Některé popsal ve své vloni vydané knize Jihlava a Kámen mudrců.
Autor sám pak pro zájemce nabízí komentovaný výklad s pozorováním východu slunce nad Jihlavou přímo na místě u kaple sv. Jana Nepomuckého v Plandrech. To se uskuteční již zítra, v sobotu 16. prosince v 7.15 hodin ráno.
„Lidé otevření tajemnému se tak mohou dozvědět spoustu zajímavostí o Jihlavě a blízkém okolí,” zve na sobotu ráno Golský

Zdroj:
http://www.jihlavske-listy.cz/clanek24159-linie-zimniho-slunovratu-vedena-pres-kapli-v-plandrech-neni-nahodna-tvrdi-badatel-golsky-z-jihlavy.html

GOLSKÝ, Tomáš. Jihlava a Kámen mudrců. Vydání první. [Jihlava]: [Tomáš Golský], 2016. 114 stran. ISBN 978-80-260-9852-2.